5 pomysłów na zimowe przekąski

5 pomysłów na zimowe przekąski tvo blog

W świątecznym okresie bez racjonalnej, zbilansowanej diety nie „zabiegniesz” za daleko. Zamiast walczyć o linię i katować się minimalistycznymi, ale teoretycznie „zdrowymi” dietami postaw na sycące przekąski, które przyspieszą Twój spowolniony jesienią i zimą metabolizm. Nie redukuj do minimum kaloryczności posiłków, nie rezygnuj z mięsa, nie odmawiaj sobie przyjemności. Kontroluj jakość przyrządzanych posiłków, baw się gotowaniem.

5 świątecznych, szybkich przepisów dla aktywnych

Mamy dla Was 5 pomysłów na zimowe, świąteczne przekąski, które są łatwe w przygotowaniu, idealne do dzielenia się z bliskimi. A efekt końcowy sprawia, że czas spędzony w kuchni nie jest karą, a przyjemnością.

Sałata z gruszką, serem z niebieską pleśnią i orzechami

Pełna smaku, pożywna sałata, która niekoniecznie wymaga sosu.

Potrzebne składniki:

  • 6 szklanek mieszanki sałat
  • ½ poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 gruszka pokrojona w cienkie plasterki
  • ½ szklanki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (wybierz swój ulubiony)
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przyrządzenie:

  1. Na talerzu ułóż sałatę, a na niej kapustę, gruszkę, ser i orzechy.
  2. Jeśli chcesz, dodaj ulubionego lekkiego sosu, np. jogurtu naturalnego.Jednorzędowy siekacz do mięsa Victor tvo opinie

Kurczak z czosnkiem i rozmarynem

Antidotum na nudnego kurczaka, każdy kęs sprawia, że smak dosłownie buzuje.

Potrzebne składniki:

  • 3 ząbki czosnki przeciśnięte przez wyciskarkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżych, posiekanych liści rozmarynu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 350 g fileta z piersi kurczaka

Przyrządzenie:

  1. W małej misce zmieszaj ze sobą czosnek, oliwę, rozmaryn, sól i pieprz. Połóż piersi kurczaka na desce do krojenia i nadaj kurczakowi wyjątkowego smaku. Możesz użyć siekacza do mięsa Victor, który nie niszczy struktury mięsa, jest wygodny w użyciu i sprawia, że mięso lepiej wchłania przyprawy i marynaty. Dzięki temu nie musisz kilka godzin trzymać mięsa pod przykryciem w lodówce, czekając aż nabierze smaku i aromatu. Natrzyj kurczaka marynatą.
  2. Umiarkowanie rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową.
  3. Po rozgrzaniu grilla, połóż na nim kurczaka i grilluj przez około 4 minuty każdą ze stron.

Tortilla z kurczakiem, awokado i chipotle

Potrzebne składniki:

  • 225 g mięsa z piersi kurczaka
  • ½ łyżeczki papryki chiptole w proszku
  • ½ czerwonej cebuli (zgrilluj ją przed pokrojeniem)
  • 2 pełnoziarniste tortille o średnicy 25 cm
  • ½ szklanki (150g) pieczonej papryki ze słoika
  • ½ awokado pokrojonego w plasterki

Przyrządzenie:

  1. Rozgrzej grill kuchenny lub patelnię grillową. Kurczaka możesz szybko przygotować do marynowania za pomocą narzędzia kuchennego Victor. Oprósz go z obu stron solą i chipotle.
  2. Połóż na grillu kurczaka oraz cebulę i piecz przez 8-10 minut albo aż kurczak całkowicie się upiecze, a cebula będzie miękka. Kiedy cebula nieco ostygnie, pokrój ją w plasterki.
  3. Na każdym talerzu połóż tortillę i na połowie każdej z nich rozłóż awokado oraz pieczoną paprykę. Podziel na połowę cebulę i kurczaka, połóż na tortillach, które następnie złóż lub zwiń.

Trzyrzędowy siekacz do mięsa Victor tvo

Ptysie w pomarańczowym kremem mascarpone

Przepis na ptysie, którym nikt się nie oprze.

Potrzebne składniki:

  • 8 gotowych ptysi
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka serka mascarpone
  • łyżka startej skórki z pomarańczy
  • łyżka likieru cointreu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przyrządzenie:

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Wymieszaj z mascarpone i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj i schłodź. Ptysie przekrój, napełnij masą i podawaj.

Tłuczek szefa kuchni Victor tvo

Gruszki w sosie waniliowym

Smak dzieciństwa, który przywołuje wspomnienia.

Potrzebne składniki (2 osoby):

  • 2 średnie gruszki (średnio twarde)
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 goździki
  • szczypta szafranu (niekoniecznie)

Sos waniliowy:

  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki (30%)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ laski wanilii

Przyrządzenie:

Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Obrane gruszki wrzuć do garnuszka z gotującą się wodą. Dodaj do niej goździki, szafran i cukier trzcinowy. Gotuj aż staną się miękkie (ale nie będą się rozpadały).

Mleko gotuj z cukrem trzcinowym i połową laski wanilii. Śmietankę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj mleka. Gotuj sos na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, aby zgęstniał. Gruszki polane sosem możesz serwować np. z dodatkiem malin lub innego lekko kwaskowatego owocu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby poprawić jakość naszych usług, korzystamy z plików cookies. Więcej o cookies dowiesz się tutaj